Verboden, vergeten, verketterde, verminkte en doodgezwegen Boeken en Geschriften

N i e u w s b r i e f   1 augustus 2016


Toevoegingen:

James ThomsonJezus: als God en als mens van de Engelse Edgar Allan Poe, James Thomson (1834-1882), samen met drie andere geestige satirische stukken uit Satires and Profanities.De HasjiesjclubAan De Hasjiesjclub van Theophile Gautier is toegevoegd De Opiumpijp, waarin hij laat zien dat een opiumroes de werkelijkheid alleen op een andere manier vervormd, dan de culturele bril.


G.K. ChestertonDe parabel van het meisje met het rode haar van G.K. Chesterton, uit What’s wrong with the world uit 1910. Chesterton kiest in deze parabel onvoorwaardelijk voor het kind, en komt met een ijzeren logica tot de conclusie dat om de kinderen te redden er een revolutie moet komen. Want schrijft hij: "Zij is het onaantastbare beeld van de mens. Overal om haar heen zal de sociale structuur beven, splijten en instorten. De pijlers der  maatschappij zullen wankelen, en de daken der eeuwen zullen bezwijken, en niet één haar op haar hoofd zal gekrenkt worden."

Het Engelenei - Edgar PangbornHet Engelenei een ontroerend verhaal van de onbekende SF-schrijver Edgar Pangborn (1909-1976). Pangborn eindigt dit verhaal met, "stel je voor dat alle menselijke kwaad weggevaaagd is en dat onze eigen mensen eindelijke begonnen zijn met de allergrootste ontdekkingsreis, naar zichzelf." Dat is de strekking en boodschap van dit verhaal, waarin het gaat over zelfonderzoek van de hoofdpersoon, met behulp van een door zijn kip Camilla uitgebroede engel.

Vertoog over de ongelijkheid - Jean-Jacques RousseauVertoog over de ongelijkheid van Jean-Jacques Rousseau is aangevuld met De Opdracht en de aantekeningen. Die aantekeningen zijn haast even uitgebreid als het Vertoog zelf en verduidelijken hoezeer Rousseau op de hoogte was van de wetenschappelijke en reisliteratuur van zijn tijd.Christoph Martin WielandBeschouwingen over J.J. Rousseau's oorspronkelijke toestand van de Mens van Christoph Martin Wieland (1733-1813). Wieland is in deze verhandeling milder dan Voltaire, maar ook hij acht een terugkeer naar de natuur een nachtmerrie, en kan zich dat op geen enkele manier voorstellen dat hij zijn hele cultuur opgeeft en "terugkeert naar zijn oorspronkelijke gezelschap, de viervoeters in het woud," en dan ook nog naakt!

Over de door J. J. Rousseau voorgestelde proefnemingen is ook van Wieland en eigenlijk een vervolg op het vorige stuk.

Met vriendelijke groet,
Redactie verbodengeschriften.nl


Aan- en afmelden voor de Nieuwsbrief


Facebook  Twitter  LinkedIn